Ob svetovnem dnevu hrane

Novice

16. 10. 2017

Vse od leta 1979 se po zaslugi Združenih narodov (ZN) 16. oktober obeležuje kot Svetovni dan hrane. Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod geslom »Združeni proti lakoti«. S tem geslom želijo opozoriti, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno.

Ob tem ne smemo pozabiti kako pomembna dobrina je voda, ki je sestavni del naših živil ter nujno potrebna v vseh postopkih pridelave in predelave le-teh.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, tudi težav z dostopom do pitne vode nimamo, vendarle pa je precej predelov na svetu brez teh nujno potrebnih dobrin, ki omogočajo življenje.

Lačen je že vsak deveti Zemljan. Število lačnih se je samo v zadnjih dveh letih namreč povečalo za 38 milijonov na 815 milijonov. Vsi, ki živimo v obilju in nam ne primanjkuje hrane – kar pozabimo na prebivalce, ki stradajo in nimajo dovolj hrane in vode za preživetje. V Sloveniji se strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti. Dokazano je, da sodijo dejavniki nezdravega življenjskega sloga med  najpomembnejše v procesih nastajanja, napredovanja in povečanja zapletov najpogostejših nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelosti, sladkorne bolezni in raznih vrst rakavih obolenj. Slovenija je ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Šola ima pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

 

Naj bo današnji svetovni dan hrane vzpodbuda za razmislek ter zavedanje za odgovorno in spoštljivo ravnanje s hrano in tudi vodo, ki so nam prevečkrat samoumevne dobrine.

Slovenski pregovor pravi: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.«

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami