Ob svetovnem dnevu voda

Novice

22. 3. 2018

Svetovni dan voda obeležujemo od leta 1993, in sicer 22. marca. Četudi se v podjetju Kovod Postojna, d. o. o., kjer smo odgovorni za oskrbo s čisto vodo ter odvajanjem in čiščenjem odpadnih voda v občinah Postojna in Pivka, trudimo nenehno vzpostavljati aktivnosti, ki opominjajo uporabnike, kako pomembna je skrb za vodo, velja tudi ob tej priložnosti pozornost nameniti dobrini, brez katere ni življenja.

Slovenija je sicer z vodo bogata država, vendar to ne pomeni, da nam bo kakovostna pitna voda vedno na razpolago. Zato je prav, da že danes naredimo vse, kar je v naši moči, da bo še naprej ostala takšna, kakršna mora biti: čista in nam vsem dostopna naravna dobrina.

 

POMEN OHRANJANJA NARAVE
Čeprav vodo, najbolj dragoceno dobrino na celem planetu, ščiti veliko zakonov in pravil, so ti le črka na papirju, če jih ne upoštevamo, zato vsakodnevno poskrbimo za naše okolje in čisto vodo!

Kraški vodonosniki, ki so značilni za naše območje, imajo majhno samočistilno sposobnost, zato moramo sami prispevati k temu, da jih dodatno ne onesnažujemo. Kraško površje in podzemlje sta namreč v primeru onesnaženja zaradi svoje preluknjanosti zelo občutljiva. Voda vse, kar človek s svojimi dejavnostmi pusti na površju, spere v podzemlje.

Ali veš:

  • da je kakovost pitne vode na določenem območju odvisna od tamkajšnje kamninske sestave tal, poseljenosti, kmetijskih in industrijskih dejavnosti?
  • da so odpadne vode papirne, tekstilne in kemične industrije glavni povzročitelji onesnaženosti rek?
  • da je eden od onesnaževalcev voda tudi pretirano gnojenje kmetijskih površin in uporaba pesticidov?

 

VSAKDANJI NASVETI NA VARČEVANJE Z VODO

  • Pomivalni stroj in pralni stroj uporabljajte samo, ko sta polna posode oziroma perila. Tako boste prihranili tudi do 5.000 litrov vode na mesec.
  • Za hladne napitke postavite v hladilnik vrč vode. Ne pripravljajte si jih s tekočo vodo iz pipe, saj bo le tako sleherna kapljica prišla v vaš žejni želodec, ne pa v odtočni kanal.
  • Vodo, ki ste jo uporabili za spiranje zelenjave, sadja in mesa, lahko ponovno uporabite za zalivanje lončnic.
  • Poskusite se prhati manj kot 10 minut. Tako boste prihranili tudi do 800 litrov vode na mesec.
  • Med nanašanjem šampona zaprite vodo in prihranite do 250 litrov vode na teden.
  • Ko boste čistili akvarij, uporabite vodo iz akvarija za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobite brezplačno in poceni gnojilo.
  • Izberite en kozarec, iz katerega boste vsak dan pili vodo. Tako boste zmanjšali število umazanih kozarcev in število pranj v pomivalnem stroju.
  • Za tajanje zamrznjenih izdelkov ne uporabljajte tekoče vode iz pipe.
  • Poprimite za orodje in popravite puščajočo pipo ali kotliček. Preprosto je, poceni, pa še 4 m3 na mesec boste prihranili, kar je enako 4000 litrskim steklenicam.
  • Naučite otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe.
  • Namočite posode in ponve, na katere se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
  • Med umivanjem zob zaprite vodo in prihranite do 18 litrov vode na minuto. V štiričlanski družini boste tako prihranili 900 litrov vode na teden.
  • Papirčke, robčke in podobno mečite v smeti in jih ne splakujte v WC školjki.
  • Hrano kuhajte v čim manjši količini vode. S tem ne boste samo prihranili vode, temveč tudi zadržali hranilne snovi.
  • Zaprite vodo med britjem. Tako boste prihranili do 450 litrov vode na teden.
  • Če vam kocka ledu po nesreči pade na tla, je ne vrzite v korito, temveč jo položite k lončnici, ki bo vodo vpila. 

 

BODIMO VARČNI POTROŠNIKI

Vsak dan porabimo ogromne količine vode in to ne zgolj pri kuhanju, čiščenju, tuširanju ali pitju vode iz pipe, ampak tudi z nakupovanjem in s potrošnjo vsakodnevnih dobrin.

Vodi, ki se uporablja za proizvodnjo in pridelavo dobrin in pri nakupu ni vidna, pravimo tudi virtualna voda, in prav ta predstavlja našo največjo porabo.

Če za zajtrk pojemo jabolko, košček čokolade in spijemo skodelico kave, smo pri tem porabili že več kot dva tisoč litrov vode. V večjem delu sveta vsak dan porabimo več tisoč litrov vode, kar je veliko več, kot se je sploh lahko obnovi v naravi.

KAJ LAHKO NAREDIMO?

Najprej se moramo zavedati, da skoraj pri vseh svojih dejanjih posredno ali neposredno uporabljamo vodo, nato pa moramo zavestno ravnati tako, da pomagamo ohranjati vodne vire.

1. POSKUŠAJMO KUPOVATI IZDELKE, KI ZA POIZVODNJO IN PRIDELAVO POTREBUJEJO MANJ VODE.

2. KUPUJMO LOKALNO PRIDELANA ŽIVILA, ki niso prepotovala dolge poti do našega krožnika.

3. NE MEČIMO HRANE STRAN. Načrtujmo svoje jedilnike in nakupe živil. Živil ne kupujmo na zalogo in bodimo pozorni na roke trajanja.

4. RAVNAJMO SE PO NAČELU VARNE PORABE. Kupujmo samo tisto, kar res potrebujemo. Kadar je le mogoče, kupujmo iz druge roke in uporabnih stvari ne zavrzimo.

5. VARČUJMO Z ENERGIJO. Za proizvodnjo ure električne energije se porabi več sto litrov vode, kar na dan nanese več tisoč litrov vode. Ugašajmo luči, električne naprave in ostale porabnike, ko jih ne potrebujemo.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami