Izjemnost in pomen vode odslej prikazujeta dva domača dokumentarna filma

Novice

8. 11. 2019

Današnja prva premiera dveh novih dokumentarnih filmov, ki sta nastala v okviru projekta “Ohranjanje naravnih virov za lepši jutri – Vir izvir”, nas je znova opomnila na to, kako pomembna in izjemna je voda. Gre za nenadomestljivo dobrino, ki pomeni življenje. Tako za človeka, kot rastlinje in živali. Voda v naših krajih je poganjala tudi mlinska kolesa, vplivala na razvoj gospodarstva, prometnih povezav … Filma, ki s prečudovitimi prizori in obilo izčrpnih informacij kažeta vse to, sta nedvomno pomembna pridobitev, na katero smo resnično lahko ponosni. Tako na ustvarjalce in strokovnjake, kot tudi na naravo in okolje, v katerem živimo.

Na prvi predstavitvi v Postojni (jutri in pojutrišnjem sledita še predstavitvi v Ilirski Bistrici in Pivki) so zbrane nagovorili ustvarjalci obeh dokumentarnih filmov. Filma „Voda in njena moč“ in “Naravna dediščina ob Veliki vodi“ predstavljata naravno in kulturno dediščino, prikazujeta uporabo in skrb za vodo nekoč in danes, ozaveščata o pomembnosti spoštljivega ravnanja z naravnimi viri ter prikazujeta slikovitost življenja na območju reke Reke.

  

Vlagatelj in vodilni partner v projektu, skozi katerega se je izvedlo tudi delavnice in etnografska razstava, je VASCOM Zavod za informiranje in videoprodukcijo Pivka. Partnerji v projektu so še Kovod Postojna, d.o.o, Javno podjetje komunala Ilirska Bistrica d.o.o., JSKD – Območna izpostava Ilirska Bistrica, Kulturno društvo Hrušica, Zavod TV Galeja in Studio Proteus, produkcija audio video kaset, d.o.o., Postojna. Operacija je bila izbrana za sofinanciranje sredstev iz 4. javnega poziva za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS med Snežnikom in Nanosom v programskem obdobju 2014-2020 in se financira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami