UPRAVA ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE KONČALA Z INTERVENTNIMI PREVOZI VODE NA PRIMORSKEM

Novice

31. 8. 2022

Včeraj se je končalo izvajanje  interventnih prevozov vode za slovensko Istro. V dobrem mesecu dni je bilo iz reke Unice v Vodarno Rižana do vključno včerajšnjega dne skupaj prepeljanih 53.124 kubičnih metrov vode in opravljenih 3335 prevozov. V najbolj kritičnih dneh je tako v Vodarno Rižana cisterna pripeljala na vsakih deset minut.
Ker trenutne razmere niso več kritične, je Uprava za zaščito in reševanje z včerajšnjim dnem zaključila z izvajanjem interventnih prevozov. Ob tej priložnosti je bila v Vodarni Rižana novinarska konferenca. Na njej so državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But, direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj in drugi sodelujoči pojasnili, kako so potekali interventni prevozi pitne vode iz reke Unice v vodarno s ciljem oskrbe slovenske Istre.

Državni sekretar Rudi Medved je ob tej priložnosti dejal, da na trenutke niso vedeli, ali bo vode dovolj, da v slovenski Istri ne bi bila potrebna redukcija. »Stopili smo skupaj, celoten sistem zaščite in reševanja v državi, v kriznih trenutkih je na cesti pomagala tudi Policija,« je projekt vode za slovensko Istro kot izjemno uspešen ocenil državni sekretar. Ob tem je poudaril, da morajo vsi deležniki na lokalni in državni ravni hitro in učinkovito ukrepati takoj, da se prihodnje poletje ne bi znašli v enaki situaciji. »Z dolgoročnimi ukrepi moramo zagotoviti, da bo vode v slovenski Istri dovolj tudi ob poletjih, kot je bilo letošnje, saj imamo v Sloveniji dovolj vode, čeprav je različno razporejena,« je še povedal Medved.

Kot je znano, je vlada 22. julija letos na poziv županov občin Koper, Ankaran, Izola in Piran potrdila Načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. »Ob zelo kooperativnem sodelovanju z župani obalnih občin, vodooskrbnih podjetij in tudi Direkcije za vode smo nato v treh dneh uspeli organizirati aktivnost,« je dogajanje povzel generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But. Pojasnil je, da so interventne prevoze v obdobju od 26. julija do vključno danes neprekinjeno oziroma 24 ur dnevno zagotavljali Slovenska vojska, gasilske enote in zasebna podjetja.

Uprava za zaščito in reševanje je s svojima izpostavama Koper in Postojna koordinirala aktivnosti s civilno zaščito, gasilskimi organizacijami, zasebniki, Slovensko vojsko ter javnimi zavodi za oskrbo s pitno vodo Sežane, Postojne in Kopra. Na obeh lokacijah je uprava zagotovila ustrezne črpalke ter kontejner na črpališču, pri čemer je vodo črpalo sedem lani mednarodno certificiranih regijskih enot za prečrpavanje večjih količin vode, sicer namenjenih prečrpavanju vode ob poplavah. V dobrem mesecu dni je bilo iz reke Unice v Vodarno Rižana do vključno današnjega dne skupaj prepeljanih 53.124 kubičnih metrov vode, pri čemer je Slovenska vojska prepeljala 13.360, devet gasilskih enot 3364, zasebni prevozniki, ki so se v izvajanje aktivnosti vključili zaradi resnosti razmer, pa skupaj 36.400 kubičnih metrov vode.

Vodja logistične službe na Upravi za zaščito in reševanje Domen Torkar je povedal, da so s ciljem nemotenega izvajanja v projekt vključevali pripadnike širšega sistema zaščite in reševanja. »Gre za velik menedžerski projekt in netipično intervencijo civilne zaščite«, je pojasnil Torkar. »Med 13. in 19. avgustom smo pretovorjeno količino vode povečali skoraj do maksimuma in bili smo v negotovosti, da bi se morda zgodil lom tehničnih sredstev, ki bi lahko začasno ustavil intervencijo,« je opisal Torkar in izrazil zadovoljstvo, da ob velikem poudarku na varstvu pri delu niso imeli nobene delovne nesreče.

Slovenska vojska je poleg izvajanja prevozov s sedmimi cisternami zagotavljala logistično podporo nalogi za vse sodelujoče z nastanitvenimi kapacitetami v postojnski vojašnici. Skupaj je bilo v projekt vključenih več kot 650 pripadnikov Slovenske vojske, je povedal poveljnik 670. logističnega polka podpolkovnik Andrej Skodič.

Direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj se je v imenu podjetja in vseh štirih občin slovenske Istre vladi zahvalil, da je slišala njihov klic na pomoč, ter vsem sodelujočim za uspešno zagotavljanje potrebnih količin pitne vode. Zahvalil se je tudi gospodarstvu in gospodinjstvom, ki so uporabo zmanjšala na minimum, ter vodooskrbnim podjetjem.

Sredstva za plačilo prevozov zasebnim prevoznikom in gasilskim organizacijam skladno z odločitvijo vlade zagotavlja Uprava za zaščito in reševanje. Ta bo pokrila tudi lastne stroške, slednje velja tudi za Slovensko vojsko.

 

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami