Sporočilo za javnost- preklic ukrepa prekuhavanja vode v prehrambene namene

Novice

3. 2. 2012

Sporočilo za javnost – Javno podjetje Kovod Postojna

 

Voda iz vodovodnega sistema Postojna-Pivka spet pitna

 

Postojna, 3. februar 2012 – Javno podjetje Kovod Postojna, d.o.o.  sporoča, da so rezultati analize vzorcev vode iz postojnskega vodovodnega sistema,  ki so bili odvzeti 2. februarja in pregledani na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, v celoti negativni.  Kovod zato preklicuje ukrep prekuhavanja vode za prehrambene namene.

 

Čeprav je že torkova analiza  pokazala, da je voda iz vodovodnega sistema Postojna – Pivka neoporečna, so se na Kovodu, zaradi velikosti sistema,  odločili še enkrat preveriti cel sistem, predvsem pa njegov konec v črpališču pri Neverkah.  Vzorci vode, ki so jih na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper analizirali včeraj, so v celoti potrdili,  da je voda v vodovodnem sistemu mikrobiološko neoporečna. Kovod Postojna na podlagi teh ugotovitev preklicuje ukrep prekuhavanja vode za prehrambene namene.

Kovod Postojna uporabnikom, ki v zadnjem mesecu dni niso uporabljali vode iz vodovodnega sistema priporoča 15 minutno intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja tako, da hkrati odprejo vse vodovodne pipe.

Vzrokov za onesnaženje vode v Kovodu še niso odkrili. Predvidevajo pa , da gre za splet več okoliščin: deževje v decembru, kompleksnost kraškega terena, dogodkivezani na lansko izlivanje gnojnice in odlaganje neznanih snovi v občinah v regiji. Našteto nakazuje na nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju občin Postojne, Pivke in Cerknice, ki je v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor, kajti v prihodnje se podobne težave lahko spet ponovijo.

 

Dodatne informacije:

Dragana Čolić, dragana.colic@gmail.com, 040 642 402

Zavod za zdravstveno varstvo Koper, dr. Milan Krek, 05 66 30 800

 

 

Želim vam prijeten dan in miren konec tedna.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami