Tudi rožice so žejne…

Novice

10. 7. 2012

Čeprav je že padlo nekaj dežja, novo pošiljko pa vremenoslovci napovedujejo za prihodnje dni, se na vrtovih že dobro pozna, da tudi narava brez rednega prhanja težje diha. Stari mački  vedo, da je pravilno zalivanje vrta, če hočeš od njega kaj imeti, eno pomembnejših opravil v juliju. Novim vrtičkarjem pa bo nekaj naslednjih nasvetov še kako prav prišlo.

Čas je pomemben

Vedno zalivajte zgodaj zjutraj ali proti večeru. Tako boste zmanjšali izparevanje vode in preprečili poškodbe rastlin. Pri zalivanju bodite pozorni na to, da rastlin ne boste zalivali zgolj površinsko, temveč da bo voda segla vse do korenin.

Rastlinam bo najbolj ugajalo redkejše in izdatno namakanje. Ali je zemlja dovolj namočena ugotovite tako, da med namakanjem s pomočjo lopate preprosto pogledate ali je zemlja mokra po vsej globini korenin.

S pravilnim zalivanjem lahko zmanjšate količino vode, ki je potrebna, da rastline preživijo poletno pomanjkanje dežja.  Ob rastline lahko v tla namestite plastične lončke ali plastične steklenice. Rastline zalivate skoznje in tako zagotovite, da bo voda prišla prav do korenin.

Zapomniti si velja – zalivamo vsak tretji ali četrti dan, a takrat tako obilno, da tla zares namočimo.

Kar s kanglico

Najprimernejša voda za zalivanje vrtnin je deževnica,  ki smo jo ujeli v sod. Vodovodno vodo je potrebno pustiti nekaj časa stati, da rastline ne doživijo toplotnega šoka. Za zalivanje manjših vrtov je tako še vedno najprimernejša zalivalka oziroma kanglica. Do vode za zalivanje pa lahko pridete še kako drugače. Reciklirajte.

– Vodo, ki smo jo uporabili za splakovanje posode ali pranje zelenjave porabimo za zalivanje vrta ali sobnih rastlin. Zbirajte jo.

– Ko boste čistili akvarij, uporabite vodo iz akvarija za zalivanje rož. Ta voda je bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobite brezplačno in poceni gnojilo.

– Za zalivanje rastlin je prav tako odlična ohlajena voda v kateri smo kuhali zelenjavo.

 

Varčujmo z vodo, kjer je to mogoče

Poleti je padavin malo, zato je potrebno z vodo ravnati preudarno. Z zastirkami iz pokošene trave, slame, sena ali lubja preprečite izparevanje vode iz tal in s tem zmanjšajte  porabo vode za 25 do 50 odstotkov.

 

Prijetno poletje!

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami