V Pivki kmalu začetek gradnje čistilne naprave

Novice

9. 4. 2014

Z izgradnjo kanalizacije in vodovoda v aglomeraciji Pivke so skupaj v Kovodu z občino Pivka in izvajalci začeli konec lanskega aprila, dela pa še vedno intenzivno potekajo, saj je pred njimi še gradnja pivške osrednje čistilne naprave, ki bo za Pivčane velika pridobitev.

Večji del obsežne izgradnje kanalizacije je že končan, ta trenutek so še odprta gradbišča proti Knežaku, v Hrastju, v Petelinjah in pod železniško postajo, dela potekajo po terminskem planu, s ciljem, da bi bili vsi predvideni prebivalci do konca let 2014 priključeni na kanalizacijski sistem. Izgradnja kanalizacije v Pivki je del projekta Čista  Ljubljanica, vreden okoli 6 milijonov evrov brez davka, ki bo v 85 odstotkih financiran iz sredstev kohezijskega sklada EU ter iz državnega in občinskega proračuna. Gre za velik projekt, ki bo imel tudi velike, pozitivne učinke tako na okolje, s tem pa tudi na kakovost življenja na Pivškem.

Več kot 12 kilometrov nove kanalizacije, z 8 novimi črpališči odpadnih voda, bo v kratkem povezanih na novo osrednjo čistilno napravo v Pivki, v kateri bo poskrbljeno za 99 odstotno očiščenje odpadnih voda iz naselja Pivka, Petelinje, Selce, kasneje tudi Trnje in Klenik.  Čistilno naprava Pivka, ki se bo nahajala 400 metrov levo  od ceste, ki vodi iz Pivke v Trnje,je v fazi projektiranja PZI projekta, ureja se gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da bo v  kratkem stekla tudi gradnja, sprva dostopne ceste in nato nasipa, saj bo čistilna stala na poplavnem območju.

 Po zaključku izgradnje  čistilne naprave, ki je brez davka vredna 2,4 milijona evrov, bodo v Kovodu  pred rednim delovanjem izvedli še poskusno obratovanje. Zaradi vremenskih razmer v začetku leta se bo zaključek gradnje predvidoma podaljšal za en mesec, a verjamejo, da bo pivška čistilna naprava pod streho še pred koncem poletja.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami