PRIPOROČILA IN OMEJITVE GLEDE UPORABE VODE PRI OSEBNI HIGIENI IN V GOSPODINJSTVU

Novice

12. 11. 2014

 

Zaradi obilnih jesenskih padavin, ki so na vodovodu Postojna-Pivka povzročile motnost pitne vode, velja od ponedeljka, 10. novembra v občinah Postojna in Pivka ukrep prekuhavanja pitne vode do preklica.

 

Danes so znani tudi rezultati preizkusa vzorca pitne vode, odvzetega s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, v ponedeljek v vodarni Malni. Vzorec ni skladen z zahtevami pravilnika o pitni vodi. V vodi so bili namreč zaznani paraziti, ki lahko povzročijo diarejo, krče, bruhanje, dehidracijo in vročino. S temi paraziti se je mogoče okužiti tudi posredno, preko hrane, v bazenih, ki služijo rekreaciji, preko živali in z neumitimi rokami v medsebojnih stikih.

 

Za občutljive skupine prebivalstva (otroci, starejši, osebe s kroničnimi boleznimi in oslabljenim imunskim sistemov) prisotnost parazitov v vodi predstavlja večje tveganja.

 

Javno podjetje Kovod Postojna zato obvešča vse uporabnike pitne vode v občinah Pivka in Postojna, da obvezni ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica. Zelo priporočljivo pa je upoštevati tudi napotke in omejitve glede uporabe vode pri osebni higieni in v gospodinjstvu, saj se s tem izognemo morebitni okužbi in širjenju le te. Prekuhavanje pitne vode je namreč nujen ukrep, s katerim bistveno zmanjšamo število mikroorganizmov v pitni vodi. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali onesposobimo nevarne mikroorganizme. Ko voda zavre naj vre še nekaj minut. Tam, kjer je to mogoče, je smiselno tudi nastaviti grelna telesa sanitarne vode na višjo temperaturo kot običajno..

 

Najpomembnejši napotki stroke

Ø  Voda se ne sme piti.

Ø  Hrano in pijače je potrebno pripravljati s prekuhano vodo.

Ø  Sadje in zelenjavo je potrebno prati s prekuhano vodo.

Ø  Zobe si je potrebno umivati s prekuhano vodo.

Ø  Doječe matere se lahko prhajo, dojke pa morajo pred dojenjem umiti s prekuhano vodo.

Ø  Majhne otroke je potrebno kopati v prekuhani vodi.

Ø  Tudi domače živali naj pijejo prekuhano vodo.

Ø  Previdno tudi v zobozdravstvenih ordinacijah.

Ø  Pomembno je tudi, da se posodo pomiva v stroju, kjer se doseže temperatura vsaj  50ºC za 5 minut ali 72ºC za 1 minuto.

 

Najdeni paraziti so zelo odporni na običajne oblike dezinfekcije, težko jih je odstraniti in lahko v pitni vodi preživijo zelo dolgo časa. Odgovorni v podjetju Kovod Postojna ob tem zagotavljajo, da bodo redno spremljali stanje in izvedli dodatne preizkuse ter si prizadevali za čim hitrejšo vzpostavitev normalnih pogojev, ki bi uporabnikom zagotavljali neoporečno in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Pri tem je potrebno povedati, da gre za previdnostni princip, da gre voda mimo UV luči, zaradi motnosti pitne vode pa obstaja verjetnost, da kakšen mikroorganizem vendarle uide UV sterilizacijskim žarkom.

Še posebej velja opozorilo zaposlenim v vrtcih, šolah in zdravstvenih ustanovah, kjer je višja možnost medsebojnega prenosa ob stiku z okuženimi, njihovimi oblačili, posteljnino, plenicami itd.. Priporočamo poostreno pozornost na kritičnih mestih pri pripravi hrane in skrbi za osebno higieno. Za preprečevanje širjenja parazitov med ljudmi je zelo priporočljivo o tem tekoče obveščati regijskega epidemiologa na Nacionalnem inštitutu za zdravje.

 

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami