SLOVENSKA KOMUNALNA PODJETJA OB SVETOVNEM DNEVU VODE PREDSTAVLJAJO PREDNOSTI PITJA VODE IZ PIPE

Novice

23. 3. 2015

Slovenska komunalna podjetja so pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva lansko leto začela s pobudo Voda iz pipe, s katero želijo prebivalce spodbuditi k pitju vode iz pipe in tako preprečiti proizvajanje dodatnih odpadkov, ki obremenjujejo okolje. S pobudo želijo predstaviti prednosti, ki jih takšno vedenje prinaša za okolje, zdravje in našo denarnico ter širiti zavedanje, da lahko s pravilnim ravnanjem tudi sami veliko pripomoremo h kakovosti naše pitne vode.

Zaloge vode po svetu se krčijo in danes predstavlja pitna voda samo še odstotek celotne količine vode na svetu. Slovenija je bogata z vodnimi viri in se po količini ter kakovosti vode uvršča v sam Evropski vrh. Kljub temu pa veliko prebivalcev še vedno posega po ustekleničeni vodi, ki veliko bolj obremenjuje okolje kot voda iz pipe.

Po nekaterih podatkih naj bi ustekleničena voda do 100-krat bolj onesnaževala okolje kot voda iz pipe, za litrsko plastenko pa naj bi se v povprečju porabilo četrt litra nafte in kar tri litre čiste pitne vode.

Predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Janko Kramžarje ob tem dejal:

S pobudo Voda iz pipe želimo prebivalce spomniti, da imamo v Sloveniji dobro pitno vodo in da je pitje vode iz pipe veliko bolj okolju prijazno, saj pri tem ne proizvajamo dodatni odpadkov, ki obremenjujejo naše okolje. Poleg tega želimo širiti tudi zavedanje, da lahko z odgovornim ravnanjem in potrošnjo tudi sami veliko pripomoremo k ohranjanju vodnih virov in tako pomembno prispevamo h kakovosti naše pitne vode.”

Komunalna podjetja opozarjajo, da tudi z doslednim ločevanjem in racionalnim nakupovanjem naredimo veliko, saj pri tem varčujemo z vodo. Za proizvodnjo vsakega izdelka se namreč uporablja voda.

Pobudi Voda iz pipe so se pridružila številna komunalna podjetja, ki se zavedajo svoje odgovornosti pri spodbujanju trajnostnega gospodarstva, odgovorne potrošnje in ohranjanja naravnih virov.

V sklopu pobude Voda iz pipe se bodo tekom leta odvijale številne aktivnosti po vsej Sloveniji.

Več informacijo pobudi Voda iz pipe najdete na:

http://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/vsebina/Skupaj-za-boljšo-družbo/Voda-iz-pipe

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami