V reki Pivki prišlo do pogina rib

Novice

28. 5. 2015

Ribiška družina Postojna je v teh dneh potrdila podatek, da je v zadnjem tednu v reki Pivki, na odseku od mostu na cesti med Hraščami in Postojno navzgor do Grobišč, prišlo do pogina rib.

Kaj je bil vzrok pogina rib na tem odseku reke Pivke, še ni znano. Vzet je bil vzorec vode, na omenjenem kraju pa so bili tudi gasilci in policija ter predstavnik vodnogospodarskega podjetja Drava.

Na morebitne vzroke za pogin rib in s tem nastalo škodo, opozarja tudi direktor podjetja Kovod Postojna David Penko: »Predvidevamo, da je prišlo do pogina rib zaradi vnovičnega izliva neke prepovedane snovi v reko Pivko. Do izliva bi lahko prišlo marsikje, saj imamo v bližini avtocesto, deponijo, pred nekaj meseci pa smo bili priča tudi gnojenju na kmetijskih površinah. Ničesar v tem trenutku ne moremo potrjevati, vsekakor pa velja vnovič opomniti na neprimerno ravnanje posameznikov, ki neodgovorno onesnažujejo bližje stržene, potoke in reke.«

Podoben primer se je namreč zgodil pred približno štirimi leti v sosednji Nanoščici, ko je bilo ugotovljeno, da so ribe poginile prav zaradi nepravilnega človeškega ravnanja, saj je bila v jašek  pred čistilno napravo v Hruševju zlita večja količino gnojevke, ki je naprava ni mogla prečistiti.

 


Ob tovrstnih dogodkih, ki močno zaznamujejo našo naravo in živa bitja, ki nas obdajajo ter živijo v našem okolju, velja še enkrat opomniti na primerno, predvsem pa odgovorno in spoštljivo ravnanje vseh nas.


 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami