17. junij – Svetovni dan boja proti suši

Novice

17. 6. 2015

Ali veste, da danes obeležujemo svetovni dan boja proti suši, ki je bil leta 1995 ustanovljen pod okriljem Konvencije UNCCD (United Nations Convention to Combat Desertification)? Slovenija je kot prizadeta država severnega Sredozemlja Konvencijo sprejela junija 2001. Od leta 2006 dalje se aktivnosti povezane s svetovnim dnevom koordinirajo na Agenciji RS za okolje.

Gre za priložnost, da se tudi mi spomnimo, kako pomembna vsakodnevna dobrina je voda in kakšne so posledice suša.

Rodovitna tla so omejen vir in 99,7 % pridelane hrane je neposredno povezano s tlemi. Tudi večina pitne vode za pridelavo hrane je shranjena in filtrirana v tleh. Žal pa je proces degradacije tal, ki jo povzroča človek, hitrejši kot njegovo obnavljanje. V Sloveniji med procesi degradacije tal najdemo onesnaženost tal, erozijo, hidrogeološke nevarnosti in izgubo tal zaradi pozidave, velik problem pa predstavlja tudi suša.

 


Čeprav vstopamo v obdobje poletnih mesecev, ko visoke temperature zahtevajo dodatne potrebe po vodi, torej ne pozabimo na varčno uporabo in ustrezno ravnanje z vodo ter vsakodnevno skrb za naše okolje, saj je le-to vir našega življenja.


 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami