ČISTILNA NAPRAVA ŽIVA – NOV IZOBRAŽEVALNO-TURISTIČNI PRODUKT NA PIVŠKEM

Novice

5. 5. 2016

V ponedeljek, 9. maja 2016, na občinski praznik Občine Pivka, bo javnosti predstavljen nov izobraževalno-turistični produkt na Pivškem – učna čistilna naprava z imenom Živa.

Projekt  je Občina Pivka izvedla v sodelovanju s podjetji CID čistilne naprave, Godina, Kovod Postojna in Gea Art.


Namen projekta je opozoriti na posebnosti kraškega sveta in na pomen čistilne naprave kot nepogrešljive infrastrukture za potrebe ohranjanja čiste vode v tem občutljivem okolju ter predstaviti postopke čiščenja odpadnih voda.


 

Pozornost je namenjena tudi globalnim vidikom problematike s čisto pitno vodo – kljub temu, da se zdi, da imamo na našem planetu vode več kot na pretek, temu ni tako. Dostopne pitne vode je manj kot 1%! Temu primerno se moramo začeti obnašati in učna čistilna naprava Živa bo svoje obiskovalce podučila prav o tem.

Učna čistilna naprava je namenjena organiziranim in vnaprej napovedanim skupinam, v prvi vrsti šolajočim se otrokom in mladini, zagotovo pa bo zanimiva tudi za druge skupine obiskovalcev.

Enkrat letno bo na Živi tudi dan odprtih vrat, ko bodo čistilno napravo lahko obiskali vsi, ki si bodo to želeli. Dan odprtih vrat bo tako tudi v ponedeljek, 9. maja 2016 med 10.00 in 17.00, ko bo možen ogled čistilne naprave, prezentacijske sobe, ogled krajšega filma o čistilni napravi ter izvajanje raznoraznih poskusov z vodo. Ob 15.45 pa bo potekal voden ogled učne čistilne naprave Živa.

Oglede bo organiziral Zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, tudi v kombinaciji z ogledom bližnjega Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Vsebine se namreč med seboj povezujejo in dopolnjujejo, šole pa lahko s takšno kombinacijo (ter tudi obiskom Parka vojaške zgodovine Pivka) preživijo naravoslovne, tehnične in celo športne dneve na Pivškem.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami