INTENZIVNO IZPIRANJE HIŠNEGA VODOVODNEGA OMREŽJA PRED ZAČETKOM NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

Novice

22. 8. 2016

V času šolskih počitnic je poraba vode v vrtcih in šolah, dijaških domovih in podobnih objektih zmanjšana ali celo prekinjena, zato lahko prihaja do zastajanja in dviga temperature vode v hišnem vodovodnem omrežju. Zaradi tega v omrežju posledično prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov kar predstavlja tveganje za mikrobiološko neskladnost pitne vode.

Šolam in ostalim vzgojno varstvenim zavodom priporočamo, da pred začetkom novega šolskega leta izvedejo preventivno intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja.

  •                      intenzivno izpiranje naj se opravi s povečanim pretokom z vodo iz javnega vodovodnega omrežja na vseh pipah v objektu,
  •                      na vseh pipah je potrebno sneti in očistiti vse mrežice in druge nastavke,
  •                      čas izpiranja naj znaša najmanj 15 minut, po možnosti naj se izpira v sunkih s turbulentnim tokom,
  •                      intenzivno izpiranje internega hidrantnega omrežja, v kolikor je neposredno vezano na interno hišno napeljavo.

Prav tako vam priporočamo, da tekom celega šolskega leta izvajate redna preventivna izpiranja notranjega omrežja in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu. Še posebej priporočamo, da se izpiranje opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji (npr. ob začetku delovnega tedna ob ponedeljkih zjutraj, po praznikih idr.).

Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.

 


Podrobnejša priporočila in navodila lahko najdete na spletni strani NIJZ;  http://www.nijz.si/priporocila-navodila-mnenja-za-pitno-vodo. Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok neskladnosti pitne vode hišno vodovodno omrežjein Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja.


 

Za dodatna pojasnila in pomoč pri izvedbi navedenih ukrepov se lahko obrnete na ga. Irena Sušelj Šajn tel. 041 310 098.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami