VODA – OD MITA DO ARHITEKTURE

Novice

21. 2. 2017

Da je voda nepogrešljiva dobrina, ki ima izjemen pomen za naš vsakdan in prav tako predstavlja eno ključnih povezovalnih vlog med državami in širom sveta, bodo dokazali tudi v okviru obeležja letošnjih vseevropskih dnevov kulturne dediščine, ki si je področje vode letos izbralo kot osrednjo temo.



Slovenija je bila leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve Dnevi evropske kulturne dediščine. Kot že samo ime pove, gre za skupno akcijo številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope.

Z izbiro teme, Voda – od mita do arhitekture, se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije tudi v letošnjem letu pridružuje skupni evropski temi, ki bo posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želijo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, ki so bili tudi v zgodovinskem kontekstu skupni (vaški vodnjaki, vaši kali, ipd.). S to temo se približujejo tudi ciljem trajnostnega razvoja sodobne slovenske družbe. Hkrati želijo opozoriti širšo javnost na ogroženo dediščino, v prvi vrsti so to gospodarski objekti povezani z vodo – varovani mostovi, neprilagojeni za današnji promet, ipd.

Celostna grafična podoba letošnjega obeležja prikazuje vodo iz mitološke pradavnine, ki je simbolizirana z rdečo barvo, prehaja v organsko, naravno, ki je simbolizirana z modro barvo, in se zaključi v arhitekturi, ki je simbolizirana s tlorisom vodnjaka.

Več o Dnevih kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine, se ga bo zgodil od 23. do 30. septembra 2017, letošnji temi, o prijemih, kako dediščino približati različnim ciljnim skupinam bo predstavljeno na dvanajstih regionalnih srečanjih. Eno izmed srečanj bo tudi na našem območju…

 



Zavod za varstvo kulturne dediščine in Občina Pivka vabita na regionalno srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD), ki bo v četrtek, 23. februaja 2017, ob 13. uri v Krpanovem domu v Pivki.

Vabljeni!



 

 

Več o tem

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami