Koliko vode zares porabimo?

Novice

18. 2. 2018

Vsak dan porabimo ogromne količine vode in to ne zgolj pri kuhanju, čiščenju, tuširanju ali pitju vode iz pipe, ampak predvsem z nakupovanjem in s potrošnjo vsakodnevnih dobrin.

Vodi, ki je uporabljena za proizvodnjo in pridelavo dobrin in pri nakupu ni vidna, pravimo tudi virtualna vode, in prav ta predstavlja našo največjo porabo.

Če za zajtrk pojemo jabolko, košček čokolade in spijemo skodelico kave, smo pri tem porabili že več kot dva tisoč litrov vode. V večjem delu svetu vsak dan porabimo več tisoč litrov vode, kar je veliko več, kot se je sploh lahko obnovi v naravi.

 

KAJ LAHKO NAREDIMO?

Najprej se moramo zavedati, da skoraj pri vseh svojih dejanjih posredno ali neposredno uporabljamo vodo, nato pa moramo zavestno ravnati tako, da pomagamo ohranjati vodne vire.

1. POSKUŠAJMO KUPOVATI IZDELKE, KI ZA POIZVODNJO IN PRIDELAVO POTREBUJEJO MANJ VODE.

2. KUPUJMO LOKALNI PRIDELANA ŽIVILA, ki niso prepotovala dolge poti do našega krožnika.

3. NE MEČIMO HRANE STRAN. Načrtujmo svoje jedilnike in nakupe živil. Živil ne kupujmo na zalogo in bodimo pozorni na roke trajanja.

4. RAVNAJMO SE PO NAČELU VARNE PORABE. Kupujmo samo tisto, kar res potrebujemo. Kadar je le mogoče, kupujmo iz druge roke in uporabnih stvari ne zavrzimo.

5. VARČUJMO Z ENERGIJO. Za proizvodnjo ure električne energije se porabi več sto litrov vode, kar na dan nanese več tisoč litrov vode. Ugašajmo luči, električne naprave in ostale porabnike, ko jih ne potrebujemo.

 

Vsak od nas vsak dan porabi 5000 litrov vode, kar je enako velikosti manjšega bazena.

 

 

Vir: Pripočnik “Manj je več”

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami