Ob svetovnem dnevu voda – glasbena pravljica “Močvirskih škratov”

Novice

15. 3. 2018

Ob svetovnem dnevu voda vas skupaj z Občino Pivka vabimo k ogledu glasbene pravljice ”Koncert močvirskih škratov”, ki bo v sredo, 21. marca, ob 17. uri v Krpanovem domu v Pivki (dvorana).

 

Izhodišče za razkošno glasbeno popotovanje, ki nosi ime Koncert močvirskih škratov, je zgodba o mali želvi in življenju v močvirju, kot sta jo v izvirni slovenski slikanici Mali plac ustvarila avtorja Uroš Grilc in ilustrator Gorazd Vahen.

Mali plac je čarobno lep kraj in prijazen dom številnih močvirskih živali. Toda škratji urok z Malega placa prežene vse močvirske živali. Le želva zbere dovolj poguma, da se sooči s škratjo nadlogo. V temačnem škratjem gozdu jo čakajo tri zahtevne škratje uganke, saj škratje od vsega najraje sprašujejo zagonetne reči. A želva ve, da si tisti, ki reši škratovo uganko, pribori naklonjenost teh malih hudob. Bo želvi uspelo najti rešitev in pregnati škratji urok? Bo Mali plac spet postal prijazen dom mnogoterih močvirskih bitij? Pravljica o Malem placu in njena uprizoritev v glasbenem potovanju  z naslovom Koncert močvirskih škratov je poklon naravi in spodbuda, da otroci razmišljajo o naravi, ki jih obdaja, in o pomenu skrbi zanjo.

Prekaljena glasbenika Samo Kutin in Ana Kravanja ter pripovedovalka Nina Peče Grilc so namreč pravljico uglasbili na zelo poseben način. Otroci zgodbo in njeno sporočilo čustveno dojemajo skozi različne naravne zvoke, ki ponazarjajo razgibano močvirsko življenje, ti naravni zvoki pa se prelivajo v bolj abstraktne pravljične škratovske melodije in šume. Zgodba tako ustvari posebno zvočno okolje, ki nas prestavi v močvirski svet in tako preko naravnih zvokov pri otrocih vzbudi občutek poistovetenja z naravo.

V drugem delu performansa so otroci – obogateni z zgodbo  – povabljeni k igranju glasbil iz recikliranih materialov. V inštrumentariju »škratjega orkestra« se znajdejo kamenofon, balafon, cevofon, harfa, kalimbe, balunofoni, ropotulje, ektare, kazuji in tank drum, pri oponašanju škratovskih in živalskih glasov pa ne gre brez balonov, lepilnega traku in steklenic. Tako otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe, aktivno doživetje pa jih spodbuja tudi k refleksiji sporočila o našem odnosu do narave ter k temu, da lahko zvoke in glasbo ustvarjajo tudi iz nekonvencionalnih inštrumentov ter celo vsakdanjih reči, ki zazvenijo povsem na novo.

 

Čaka vas izvirno zvočno popotovanje in odkrivanje skrivnosti, ki so čisto blizu vas!

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami