V petek javna predstavitev o vplivu vojaških aktivnosti na Počku na vodno zajetje Malni

Novice

15. 5. 2019

V petek, 17. maja 2019, ob 17. uri bo v postojnski vojašnici predstavitev posebnega poročila o vplivu Osrednjega vadišča Slovenske vojske OSVAD na zajetje naše pitne vode v Malnih. To poročilo je bilo izdelano potem, ko je Ustavno sodišče razveljavilo DPN OSVAD zaradi pomanjkljivo prikazanih vplivov vojaških poligonov na vode.

Znano je, da se vse, kar spustimo na/v tla, lahko znajde v vodi in znano je, da kraško podzemlje nima samočistilnih sposobnosti za odstranjevnje onesnažil v vodi. Ob našem nedavnem ogledu Vodarne v Malnih, kjer nas je prijazno gostilo podjetje KOVOD Postojna, smo se lahko prepričali kako kompleksen sistem je potreben za prečiščevanje “surove vode”, ki priteka v Malenščico iz različnih smeri. Poenostavljeno povedano: več kot je onesnažil v vodi, več kemije je potrebne, da nastane pitna voda. Kar sploh ni enostavno, ni poceni in ni vsemogočno – žal ima celoten sistem prečiščevanja tudi omejitve…

Zanimivo bo torej slišati, v kolikšni meri je, ob intenzivnih aktivnostih vojska na Počku in Baču, mogoče pričakovati, da bo uresničena naša ustavna pravica in bo VODA, ki jo zajemamo v Malnih PITNA še naprej.

Poročilo je javno, že objavljeno in sicer TUKAJ.

 

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami