Voda je bila včasih veliko bolj cenjena dobrina

Novice

7. 6. 2019

V okviru aktivnosti, ki jih izvajamo znotraj projekta Ohranjanje naravnih virov za lepši jutri, poseben poudarek namenjamo ranljivim skupinam naših uporabnikov. Otrokom in starejšim, ki niso več tako aktivno vpeti v vsakodnevno dogajanje, želimo približati pomembne informacije o vodi, predvsem o pomenu in postopkih njenega pridobivanja in priprave, skrbi zanjo ter spodbujanju varčne uporabe.

Današnji obisk v Domu starejših občanov v Ilirski Bistrici nam bo ostal res v zelo prijetnem spominu. Stanovalci so nas prijazno sprejeli, predvsem pa svmo veseli in ponosni na izmenjane informacije in njihove slišane zgodbe ter spomine. Po prikazu načina čiščenja odpadnih voda in postopkih obdelave in priprave vode danes, ko imamo na voljo najsodobnejšo tehnologijo, so namreč naši današnji slušatelji z nami delili utrinke iz preteklosti. Zanimivo je bilo slišati, kako težko dostopna je bila voda včasih, ko ni bilo javnih vodovodnih sistemov, kako so vedeli, katera voda je užitna za pitje, kako seje pralo perilo in kakšne pripravke čistil so uporabljali, kako so cele noči čakali za napolnitev 15 litrskih bidonov… Eden izmed stanovalcev nas je celo presenetil s svojo avtorsko napisano pesmijo o Vjlki wadi. Ob tej priložnosti je bila v avli na ogled postavljena tudi fotografska razstava Aleksandra Kušlana, sicer tudi vodilnega partnerja omenjenega projekta, z naslovom »Čas, ki ga več ni«.

Nedvomno velja trditev, da se znanje prenaša iz roda v rod. Sodobna tehnologija, ki jo imamo na voljo danes, je zasnovana prav na potrebah in osnovah iz preteklosti. Ključnega pomena pa je bil danes vnovič opomin, da je voda danes res sicer samoumevna dobrina, ampak se tega premalo zavedamo, ker jo vendarle ni na pretek in jo lahko z nepravilnim ravnanjem tudi ogrozimo. Zgledujmo se po starejših in jo bolj varujmo, z njo varčujmo! Včasih so to zelo dobro znali!

 

 

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami