Priporočila lastnikom objektov za hišno vodovodno omrežje po daljši prekinitvi uporabe pitne vode

Novice

16. 4. 2020

V času razglasitve epidemije so številne ustanove začasno zaprle svoja vrata. Posledično je prišlo do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju (v nadaljevanju: HVO). Zastajanje pitne vode v HVO lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode in potencialno nevarnost za zdravje ljudi.

Lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove, gostinski objekti, objekti za izvajanje higienske nege, poslovne stavbe…), priporočamo, da pred ponovnim odprtjem dejavnosti izvedejo spiranje HVO.

 

  • intenzivno izpiranje naj se opravi s povečanim pretokom z vodo iz javnega vodovodnega omrežja na vseh pipah v objektu,
  • na vseh pipah je potrebno sneti in očistiti vse mrežice in druge nastavke,
  • čas izpiranja naj znaša najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature, po možnosti naj se izpira v sunkih s turbulentnim tokom,
  • intenzivno izpiranje internega hidrantnega omrežja, v kolikor je neposredno vezano na interno hišno napeljavo.

 

Po presoji je potrebno ukrepati tudi v zvezi z morebitno problematiko legionel. 

Prav tako vam priporočamo, da tekom celega leta izvajate redna preventivna izpiranja notranjega omrežja in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu. Še posebej priporočamo, da se izpiranje opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji (npr. ob začetku delovnega tedna ob ponedeljkih zjutraj, po praznikih idr.).

Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oz. toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.

 

Podrobnejša priporočila in navodila lahko najdete na spletni strani NIJZ;  

 

Za dodatna pojasnila in pomoč pri izvedbi navedenih ukrepov se lahko obrnete na ga. Irena Sušelj Šajn tel. 041 921 010.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami