Vlada potrdila načrt za interventne prevoze vode v slovensko Istro

Novice

25. 7. 2022

Vlada Republike Slovenije je v petek na dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. Vodo bodo črpali iz reke Unica in jo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala. Sklep vlade velja do 30. avgusta z možnostjo podaljšanja.

Koordinacijo aktivnosti izvaja Uprava RS za zaščito in reševanje, ki je načrt pripravila v dogovoru z javnimi podjetji za oskrbo s pitno vodo.

Rižanski vodovod potrebuje za trenutno oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte 5000 kubičnih metrov vode dnevno. Da bi ob nadaljevanju suše zagotovili zadostno količino vode, se bo odvzem surove vode izvajal iz reke Unica, blizu naselja Planina. V ta namen je Uprava za zaščito in reševanje, v sodelovanju z Jamarsko reševalno službo in ob prisotnosti poveljnika štaba Civilne zaščite Občine Postojna, zagotovila ustrezne črpalke in opremo na črpališču, ki je bilo vzpostavljeno danes, nato pa se bo začelo z operativnim črpanjem vode. Ker se zajem surove vode iz Unice izvaja dolvodno od zajetja Malni, to ne bo vplivalo na oskrbo s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka.

Surovo vodo bodo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala. Prevoze vode bodo zagotavljali Slovenska vojska in gasilske enote ter zunanji izvajalci. Zaradi navedenih dejavnosti bo na območju interventnega črpanja in prevozov vode (ob reki Unici, na relaciji od mostu pri gradu Haasberg ter ceste proti Planini) do nadaljnjega prilagojen promet z delno zaporo ceste. Zaradi poskusnega prvega transporta vode, se danes, po 15. uri, na relaciji regionalne ceste Planina – Unec pričakuje nekoliko povečan promet.

Vse občane in obiskovalce ter udeležence v prometu prosimo za razumevanje ter upoštevanje prometne ureditve.

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami