Intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja ob začetku novega šolskega leta

Novice

1. 9. 2022

V času šolskih počitnic je poraba vode v vrtcih in šolah, dijaških domovih in podobnih objektih zmanjšana ali celo prekinjena, zato lahko prihaja do zastajanja in dviga temperature vode v hišnem vodovodnem omrežju. Zaradi tega v omrežju posledično prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov kar predstavlja tveganje za mikrobiološko neskladnost pitne vode.

Šolam in ostalim vzgojno varstvenim zavodom priporočamo, da ob začetku novega šolskega leta izvedejo preventivno intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja.

  • intenzivno izpiranje naj se opravi s povečanim pretokom z vodo iz javnega vodovodnega omrežja na vseh pipah v objektu,
  • na vseh pipah je potrebno sneti in očistiti vse mrežice in druge nastavke,
  • čas izpiranja naj znaša najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature, po možnosti naj se izpira v sunkih s turbulentnim tokom,
  • intenzivno izpiranje internega hidrantnega omrežja, v kolikor je neposredno vezano na interno hišno napeljavo.

Prav tako vam priporočamo, da tekom celega šolskega leta izvajate redna preventivna izpiranja notranjega omrežja in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu. Še posebej priporočamo, da se izpiranje opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji (npr. ob začetku delovnega tedna ob ponedeljkih zjutraj, po praznikih idr.).

Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oz. toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.

 

Podrobnejša priporočila in navodila lahko najdete na spletni strani NIJZ; 

http://www.nijz.si/sl/izpiranje-hisnega-vodovodnega-omrezja-javnih-objektov-pred-zacetkom-novega-solskega-leta,

http://www.nijz.si/sl/priporocila-lastnikom-objektov-o-ukrepih-za-zmanjsanje-in-odpravo-tveganja-ce-je-vzrok-neskladnosti,

http://www.nijz.si/sl/priporocila-lastnikom-objektov-za-vzdrzevanje-hisnega-vodovodnega-omrezja.

 

Za dodatna pojasnila in pomoč pri izvedbi navedenih ukrepov se lahko obrnete na vodjo službe za zdravstveni nadzor in analize, Ireno Sušelj Šajn (041 921 010).

 

Želimo vam uspešno in prijetno šolsko leto!

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami