Pozivamo k intenzivnem izpiranju vodovodnega omrežja ob začetku novega šolskega leta

Novice

28. 8. 2023

V času počitnic, praznikov ali zaprtja dejavnosti je poraba vode v objektih v javni uporabi (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove, gostinske objekte, objekte za izvajanje higienske nege, poslovne stavbe…) zmanjšana ali prekinjena, zato lahko pride do zastajanja in dviga temperature vode v interni vodovodni napeljavi. Posledično tako v napeljavi prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz napeljave v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.

  • Vsem lastnikom in/ali upravnikom javnih objektov zato priporočamo, da po daljšem zaprtju objekta poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodne napeljave, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodni napeljavi na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature. Svetujemo, da redno preventivno izpiranje vodovodne napeljave izvajate skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu;  izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v napeljavi dlje časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih idr.).
  • Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji!
  • Vsaj enkrat na 14 dni je potrebno na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

 

Priporočamo, da se lastniki ali upravljavci javnih objektov pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo, kar je še posebej pomembno v času suše in pomanjkanja vode v vodovodu, ko je razglašen omejitveni ukrep uporabe in obveznega varčevanja s pitno vodo. Priporočamo, da  uporabnike vode v javnem objektu opozorite na skrbno in varčno ravnanje s pitno vodo.

 

Podrobnejša priporočila in navodila glede pitne vode lahko najdete na naslednjih povezavah:

 

Za dodatna pojasnila in pomoč pri izvedbi navedenih ukrepov se lahko obrnete na vodjo službe za zdravstveni nadzor in analize, Ireno Sušelj Šajn (041 921 010).

Želimo vam uspešno in prijetno šolsko leto!

 

Priporočilo izobraževalnim ustanovam

rtp slot gacor

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami