Razlitje večje količine gnojevke na Studencu pri Postojni

Novice

19. 2. 2024

V nedeljo (18.2.2024) zvečer smo bili s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje obveščeni o razlitju večje količine gnojevke na območju Studenca pri Postojni. Glede na pronicljivost tal in bližino vodotokov smo se s strani javnega podjetja Kovod Postojna, ki upravlja vodovodni sistem Postojna – Pivka, odzvali opozorilom ter opredelili možnost tveganja, ki bi ga imelo razlitje nevarnih snovi (fekalij) na našo pitno vodo.

Razlitje gnojevke v bližini reke Nanoščice po do sedaj znanih podatkih nima neposrednega vpliva na naše vodonosnike. Na zajetju Malni imamo močan vodostaj iz cerkniškega zaledja, zato na potoku Malenščica in v sami vodarni Malni ne pričakujemo posebnih težav zaradi omenjenega razlitja. Na zajetju Korotan, ki leži v neposredni bližini dogodka, je bilo danes dopoldne že izvedeno dodatno vzorčenje pred pripravo vode in vzorčenje potoka Nanoščica. Glede na višinsko razliko med vodnjakom in potokom tudi na tej vodarni ne pričakujemo direktnega vpliva na kakovost pitne vode. Predvideva se tudi, da je propustnost tal v tem zimskem obdobju, ko so globje plasti površja še nekoliko pomrznjene, manjša.

Kljub temu bomo na obeh vodarnah v naslednjih dneh intenzivno spremljali vse parametre surove vode. V primeru kakršnihkoli zaznanih sprememb bodo nemudoma izvedeni ukrepi za zagotovitev stabilne oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka.

Tokratno razlitje gnojevke predstavlja največjo nevarnost predvsem za bližnje vodotoke, saj ima negativne učinke na rastlinje in živali, ki živijo v njih. S tem se ukvarjajo tudi pristojne službe. Želimo si, da bi bil človeški vpliv naravi tudi tokrat čim bolj prizanesen, so pa tovrstni dogodki vsakič znova opozorilo, kako ranljivo je naše površje in kako pomembni so vplivi neodgovornih početij tudi za naše vodne vire.

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami