Uvodno srečanje v okviru projekta MicroDrink

Novice

15. 3. 2024

Podjetje Kovod Postojna, d.o.o. kot partner sodeluje v projektu MicroDrink, ki se je začel izvajati z letošnjim letom, trajal pa bo dve leti in pol. Projekt je fokusiran na problematiko mikro (in nano) plastike v okolju, natančneje v vodah in v pitni vodi.

V projektu sodeluje 9 držav in sicer:  Hrvaška, Nemčija, Avstrija, Slovenija, Madžarska, Češka, Bih in Srbija. Vsaka država prispeva po dva projektna partnerja (eno univerzo ter eno podjetje, ki se ukvarja z vodooskrbo) ter po tri pridružene strateške partnerje. Slovenska projektna partnerja sta Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta in podjetje Kovod Postojna, d.o.o.. Pridruženi strateški partnerji so Rižanski vodovod, Kraški vodovod in Komunala Ilirska Bistrica. Vodilni partner v projektu je Hrvaški geološki inštitut. Vrednost celotnega projekta znaša 2.332.000,00 Eur, od tega je 80 % nepovratnih sredstev, 20 % sredstev pa lastnih. Projektni delež podjetja Kovod Postojna je 136.00,00 uur, od tega je 108.700, 00 uur nepovratnih sredstev, 27.200, 00 uur pa podjetje zagotavlja lastnih sredstev.

 

Oddelek za hidrogeologijo in inženirsko geologijo Hrvaškega geološkega zavoda (HGI-CGS) je pretekli teden v Zagrebu uspešno izvedel prvo srečanje v okviru projekta MicroDrink.

Na uvodnem dogodku je sodelovalo vseh enajst partnerskih institucij iz osmih držav (Hrvaška, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Madžarska, Nemčija, Slovenija in Srbija).

Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi projekta, njegovih ciljev, aktivnosti, terminskega plana in tudi vseh partnerjev. Izpostavljeni so bili izzivi onesnaževanja s plastiko v porečju reke Donave in ukrepi za obravnavo onesnaženja z mikroplastiko. Obisk je zaobjel tudi ekskurzijo na hrvaško pilotno območje v Gorskem kotarju (del porečja reke Kupa), ki je udeležencem omogočil praktične vpoglede v kontekst pilotnih dejavnosti, povezanih z vzorčenjem mikroplastike v objektu za vodooskrbo.

Uvodno srečanje projekta je nedvomno služilo kot dobra priložnost za plodne razprave, spodbujanje sodelovanja med partnerji in postavljanje temeljev za uspešno izvajanje projekta MicroDrink.

 

 

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami